Krigens sabotører: En gjennomgang av ytrehøyre-Azov-bataljonen

Vulgær nasjonalisme, Hollywood nazisme og hooliganisme. Dette er noen av egenskapene til den Zelenskyy-støttede Azov-bataljonen, som har ønsket både kriminelle og kjeltringer velkommen i sine rekker. Under krigen i Ukraina har den uklare paramilitære styrken vært skyldig i tortur, sabotasje av menneskelige korridorer og grove krigsforbrytelser der den systematisk gjemte seg blant sivile for å bruke dem som menneskelige skjold. Her er Nya Dagbladets gjennomgang av den beryktede militsen finansiert av blant andre den ukrainsk-jødiske oligarken Ihor Kolomoyskyi, som også lanserte Volodymyr Zelenskyy selv.

Azov-bataljonen er kanskje den mest beryktede stridende enheten i Ukraina.

Da krigen i Donbass i Øst-Ukraina startet i 2014, innså ukrainske herskere raskt hvor dårlig utstyrt og forberedt den vanlige hæren var for å bekjempe de russisktalende separatistene i regionen og hvor substandard militærledelsen fungerte.

Etter å ha lidd flere nederlag, med velsignelse og godkjenning fra det ukrainske innenriksdepartementet, ble flere paramilitære militser og frivillige enheter i stedet satt opp for å bekjempe separatistene. April 2014 utstedte Ukrainas innenriksminister Arsen Avakov et dekret som forfattet opprettelsen av nye paramilitære grupper med opptil 12 000 medlemmer, og tre uker senere ble Azov-bataljonen offisielt grunnlagt.

Finansiert av velstående oligarker

Gruppen ble opprinnelig finansiert av private aktører – blant annet av de svært velstående oligarkene Ihor Kolomoyskyi og Serhij Taruta, som regnes som to av Ukrainas mest velstående menn.

Del denne siden