Damen fra Valdres

Gunhilda Smelhus, her fotografert med et oldebarn tidlig på 70-tallet, oppsøkte pinsepredikanten Emanuel Minos i 1968 for å dele et syn hun hadde hatt. Ifølge den 92 år gamle kvinnen skulle dårlig behandling av en stor strøm av flyktninger være tegnet på at tredje verdenskrig ville bryte ut. FOTO: PRIVAT

Denne saken ble først publisert i 2016 (av Aftenposten), men er stadig aktuell for nye lesere.

Julisøndagen i 1968 var varm. Den kjente pinsepredikanten Emanuel Minos var på turné i Oppland. Han hadde akkurat avsluttet et fellesmøte i Bruflat kirke i Etnedal i Valdres da en gammel kvinne stillferdig tok kontakt med ham.

Kvinnen hadde tatt turen fra gården der hun bodde halvannen kilometer unna for å høre ham tale. Og for å dele med ham et helt spesielt syn hun hadde hatt.

På en kirkebenk etter møtet lyttet Minos sammen med kona Aase til den 92 år gamle enken Gunhilda Smelhus’ fortelling. Hun bedyret at alt hun hadde sett, kom fra Gud. Hun ba predikanten om at han måtte få det ut til folk.

Emanuel Minos skrev ned alt den gamle kvinnen sa. Men det skulle ta nesten 30 år før han våget å nevne det han hadde hørt.

Del denne siden